Gebitsonderhoud voor als je een beugel hebt

Orthodontie is een specialisme in de tandheelkunde. Het houdt zich bezig met het optimaliseren van de stand van tanden in de kaken. Dit is de wetenschappelijke omschrijving van een beugelbehandeling. “het optimaliseren van..”

En wat houdt dat nu in voor degene die een beugel besluit te nemen? Voor jeugdigen is het vaak het rechtzetten van scheef doorgekomen tanden. Een stand verbeteren na lang te hebben geduimd of tot na vier jaar nog een speen te hebben gedragen. Wat betekent het voor je als je de 20 of de 30 bent gepasseerd? De reden is dan vaker “zelfvertrouwen” Niet meer achter een hand lachen of met gesloten lippen, maar voluit durven laten zien wat je voelt.
Voor het echter zover is wordt er eerst een heleboel aangebracht in de mond. Plakkers op de tanden, draden er doorheen getrokken. Soms gekruiste draden of elastiekjes per plakker. Op de grote kiezen worden banden geplaatst waar het geheel vast wordt gezet. En nu… eet smakelijk. Dan heb je gegeten, wat in eerste instantie niet heel fijn voelt met het hele hekwerk en dan zit er van alles overal tussen. Spinazie op de plakkers bij je voortanden, chocolade aan alle draden, broodpitjes komen zelfs na twee keer poetsen te voorschijn. Een goede mondverzorging realiseren met een beugel is niet gemakkelijk.

Ik bespreek met Nancy Onofrio hoe het onderhoud gedaan kan worden en wat haar motivatie is om de beugel te nemen.
Wil je ook advies of hulp bij het onderhouden van je gebit, stuur me dan een bericht via Facebook.